Origami i stål – Stilfolds designchef Ricardo Sá Freire kommer till Stålbyggnadsdagen

Föreställ dig en framtid där stålbroar och andra byggnadskonstruktioner viks som origami. Kopplingarnaersätts av veck och mängden stål reduceras med de korrugerade plåtarna. Stilride har utvecklad det hållbara designkonceptet, och designchefen Ricardo Sá Freire kommer till Stålbyggnadsdagen för att berätta om det.

Konceptet Stilfold erbjuder ett spännande bidrag till en hållbar framtid där konstruktionsdesign är förberedd för återvinning med enkel demontering och där maximal styvhet uppnås med ett minimum av material. Ricardo Sá Freire, designchef för Stilride som är företaget som har tagit fram konceptet. Ricardo kommer till Stålbyggnadsdagen och berättar mer om Stilfold.
Stilfold kan enklast beskrivas som en origami-liknande process. Rätt format skärs ut ur stålplåt som sedan kan vikas till rätt form. Slutresultatet har inte bara ett unikt utseende, utan också en rad miljöfördelar jämfört med traditionell tillverkning.
Stilride har bland annat räknat ut hur stor miljöbesparing som kunde ha gjorts om ”Guldbron”, den nya bron vid Slussen i Stockholm, hade tillverkats med Stilfold-tekniken. Här kan du se en Youtube om det.

30 okt, 2022