Arkitekturspåret

Under Stålbyggnadsdagen 2019, den 7 november i Göteborg, välkomnar vi alla arkitekter att kostnadsfritt delta i Arkitekturspåret. Arkitekturspåret bjuder på följande föreläsningar och seminarium. 

Föreläsning

The Role of Design in Sustainable Future Developments

AKT II har använt sina kunskaper för att designa och leverera många projekt med stål på sätt som många skulle betrakta som ”ovanliga” genom att fullt ut nyttja materialets unika egenskaper. I alla diskussioner om en hållbar framtid måste värdet som design tillför vara ett viktigt ämne. Föredraget kommer att utforska några av AKT:s arbeten och presentera ett inlägg för rollen som stål har för att leverera mervärde och hållbar utveckling.

Seminarier

Seminarium efter lunch kommer att ge svar på hur rosttröga och rostfria stålsorter används på bästa sätt. Parallellt kan också seminarium om Extra lång hållbarhet hos tunnplåt besökas där prefabricering och återbrukad plåt utforskas.

Cortén

Materialet cortén och dess tillämpningar för byggnader kommer att förklaras av Michael Olofsson på SSAB. Förklarande seminarium som går djupare in på viktiga aspekter för designlösningar. Vad bör man tänka
på vid sammanfogning mellan cortén och andra byggmaterial?

Rostfritt stål

Tobias Larsson från Outokumpu kommer att prata om hur Rostfritt stål kan utnyttjas och ge oöverträffad livslängd för byggnadsverk. Hur utnyttjar man rostfritt ståls egenskaper och vad man bör tänka på vid hantering,
tillverkning och sammanfogning av rostfritt stål i konstruktioner.

Återbruk och minskat spill med byggplåt

Plåt & Ventföretagen med Vd Johan Lindström bjuder på ett specialseminarium, i samarbete med Svensk Byggplåt, om varför byggplåt, ofta av stål, är nutidens och framtidens miljösmarta byggmaterial. Ta del av goda exempel från plåtslageriarbeten och arkitektur, med mindre spill och ökat återbruk.

Luka Murovec från arkitekturkollektivet Raumlabor, Berlin, har varit arkitekt och projektledare för Göteborgs mest spektakulära allmänna bastu och bad i Jubileumsparken.”Svettekörka”. Byggnadens plåtfasad består av hundra procent återvunnet material från tidigare intilliggande industribyggnader och ligger ute i älven på en förankringsanordning, tidigare använd för fartyg.

Juha Rosenström på Weatherproof Family, inspirerar med prefabricerat, återbruk och mindre spill. Presenterar bland annat ett fasadsystem som passar väl för återbrukad plåt. 

Stålbyggnadspriset

Stålbyggnadsprisets fyra finalister bland de nominerade bidragen presterar hur de har arbetat med stål och använt materialets egenskaper i gestaltning och funktion. Finalisterna är:

Nacka Strand 04
En om- och påbyggnad av ett befintligt kontorshus som byggs om till bostäder och förskola. En påbyggnad med prefabricerad stålstomme med fasader i specialtillverkad stålplåt.
Arkitekt: Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter
Stålbyggare: Smederna
Konstruktör: Sweco
Byggherre: Oscar Properties

Husarviksbron, Stockholm
Öppningsbar gång- och cykelbro formad till en enkel och sammanhållen enhet, som skuren ur ett stycke, närmast utan detaljer, och i sin helhet utförd i rostfritt stål.
Arkitekt: &Rundquist
Stålbyggare: Outokumpu / Sonstorps Mekaniska
Entreprenör: Peab
Konstruktör: ELU / Sting
Byggherre: Stockholms stad

Nationalmuseum, Stockholm
Glastaken över två innergårdar består av en kupol som övergår i en kvadrat där den bärande stålkonstruktionen består av 104 trianglar som tillsammans bildar ett nät anpassat till kupolens form.
Arkitekt: Wingårdhs & Wikerstål
Stålbyggare: Sjölins Smide
Entreprenör: Skanska
Konstruktör: Sweco Structures
Byggherre: Statens fastighetsverk

Containervillan, Värmdö
Containerhuset är staplat av fraktcontainrar vars bärförmåga gjorde det möjligt att med lite åverkan bygga på den svåra och bergiga tomten.
Arkitekt: Måns Tham Arkitektkontor
Konstruktör: Ramboll
Byggherre/Entreprenör: Thomas Jacobsson / Linda Ulfsparre

Stålbyggnadspriset kommer att tillkännages och delas ut till ett av de fyra finalbidragen!

Mötestorget

Under Stålbyggnadsdagen har vi ett stort mötestorg där många medlemsföretag presenterar sin verksamhet och sina produkter. Passa på att ställa dina frågor till leverantörer och prata med konsulter och andra utställare. Mötestorget är din chans att informera dig om nyheter och tjänster inom stålbyggnadsområdet. Här ser du vilka som är de utställande företagen.

Anmäl mig