Nytt stålskydd över läckande reaktorn i Tjernobyl

Ta del av detta och mycket mer på den 50:e Stålbyggnadsdagen den 26 oktober!

Världshistoriens värsta kärnkraftsolycka skedde i Tjernobyl den 26 april 1986. En olycka som blev mycket påtaglig för oss i Sverige. Sedan dess har rektorn legat under ett betonghölje, ett hastverk som utfördes direkt efter olyckan och som hela tiden riskerar att läcka radioaktivt strålning.

Tack vare ett internationellt mega-projekt är reaktorn i Tjernobyl sedan november 2016 täckt av ett säkert skal av rostfritt stål. 40 länder har betalat 1,6 miljader dollar och 10 000 medarbetare från världens alla hörn har samarbetet för att säkra oss för en lång tid framöver. Skyddet ska hålla i minst 100 år och klara temperaturskiftningar mellan -43 till + 45 grader.

Det bågformade skalet är 275 meters brett och 108 meter högt och har kallats ett av ingenjörskonstens mest ambitiösa projekt.

Oscar Mac McNeil, Bechtel International, är så kallad Managing Director, Shelter Implementation Plan – Project Management Unit, Chernobyl Nuclear Power Plant. På Stålbyggnadsdagen delar med sig av hela resan, från idé till verklighet.

Ta del av detta och mycket mer på den 50:e Stålbyggnadsdagen den 26 oktober!

25 Sep, 2017